Strategische kennisverwerving voor de bestuurlijke en ambtelijke top.

Ondermijning van het Lokaal Bestuur

featured image

Ondermijning bestaat. In Brabant, in Drenthe, in Overijssel. Ondermijning is in ons land genesteld en geworteld. Burgemeesters, wethouders, raadsleden en ambtenaren worden bedreigd of omgekocht. Criminelen infiltreren in het lokale bestuur en krijgen zo vertrouwelijke informatie of beïnvloeden de besluitvorming. Miljardenwinsten die met criminele activiteiten worden behaald verstoren het normale maatschappelijke proces.

In het nieuwe regeerakkoord is 100 miljoen extra uitgetrokken om de opkomst van de ondermijnende criminaliteit te stuiten. Voor heel Nederland, want in elke gemeente kan het bestuur te maken krijgen met ondermijnende criminaliteit.

Verschillende deskundigen, waaronder minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren, hoogleraar en onderzoeker Pieter Tops en diverse ervaringsdeskundigen geven tijdens deze inspiratiedag hun visie op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit in de komende jaren.

In het spraakmakende boek De Achterkant van Nederland schetst hoogleraar Pieter Tops een somber beeld. Uit de daarna uitgevoerde grootschalige enquête onder duizenden lokale bestuurders en ambtenaren van onderzoeker Nicolette Woestenburg lijkt een minder ernstig beeld op te rijzen. Hoe erg is ondermijnende criminaliteit nu echt?

Hoe om te gaan met bedreigingen en de angst die deze oproepen? Hoe het bestuur goed te laten functioneren als deze onder vuur ligt? Prominente bestuurders geven hun visie, zoals Henri de Wijkerslooth die als burgemeester meemaakte dat het gemeentehuis in vlammen opging en wethouder Bouke Arends, die enige tijd moest onderduiken na bedreigingen.

Is het beleid effectief? Hoe ziet de aanpak voor de komende jaren er uit en waar mogen we op hopen bij de bestrijding? Karel Schuurman, hoofd van het Landelijk Expertise en Informatie Centrum, geeft antwoord op deze vragen en gaat in debat met het plenaire panel om zo gezamenlijk tot een volledig beeld te komen.

 

PROGRAMMA

Dagvoorzitter: Elisabeth van den Hoogen

13:00 uur:  keynote door Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
13:30 uur:  Ondermijning: hoe erg is het? Met Pieter Tops en Nicolette Woestenburg.
14:15 uur: Pauze
14:45 uur: Ondermijning; hoe ga je er mee om? Gesprek met prominente bestuurders:
– wethouder Bouke Arends
– burgemeester Henri de Wijkerslooth
15:30 uur: Ondermijning: hoe effectief is bestrijding?
Plenair debat met Karel Schuurman, hoofd Landelijk Informatie en Expertisecentrum
16:15 uur: Vragenvuur. Ga in debat of stel uw vraag aan sprekers van uw keuze
17:00 uur: Borrel

Gerelateerd

Fossiele subsidies afschaffen: no-brainer?

Van alle klimaatmaatregelen lijkt de afschaffing van subsidies op fossiele brandstoffen één van de meest voor de hand liggende en de eenvoudigste. Tegelijkertijd stellen experts dat dit bijzonder moeilijk is en misschien juist de energietransitie kan vertragen. Wat zijn fossiele subsidies? Wat is de omvang van zulke subsidies in Nederland? Wat zou er gebeuren als […]

Limitarisme: Een bovengrens voor rijkdom

De kloof tussen arm en rijk neemt almaar toe. Wereldwijd is driekwart van alle rijkdom in handen van een klein groepje miljardairs. Dat is moreel niet verdedigbaar, vindt politiek filosoof Ingrid Robeyns. In Limitarisme legt ze uit waarom er een limiet moet komen aan de buitensporige welvaart van de allerrijksten. Ongelijkheid vormt een gevaar voor […]

Zijn ‘commons’ een oplossing voor falen van overheid en markt?

27 juni 2023, debatpodium Arminius.  Hoe regelen we de samenleving het beste? Op zowel ‘de markt’ als de overheid is veel kritiek. Daarom is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor een derde weg, de zogenoemde ‘commons’. Dit zijn goederen of middelen die in gezamenlijk bezit zijn van gebruikers. Bijvoorbeeld zonnepanelen voor de buurt, […]