Fossiele subsidies afschaffen: no-brainer?
Van alle klimaatmaatregelen lijkt de afschaffing van subsidies op fossiele brandstoffen één van de meest voor de hand liggende en de eenvoudigste. Tegelijkertijd stellen experts dat dit bijzonder moeilijk is en misschien juist de energietransitie kan vertragen. Wat zijn fossiele subsidies? Wat is de omvang van zulke subsidies in Nederland? Wat zou er gebeuren als we ze afschaffen? Het Nederlands Gesprek Centrum organiseerde er een avond over bij debatcentrum Arminius in Rotterdam, met onderzoekers, beleidsmakers, politici en activisten.
Met sprekers:
Herman Vollebergh is hoogleraar Empirische Belastingeconomie bij het Fiscaal Instituut Tilburg en bijzonder hoogleraar Economie en Milieubeleid bij de Tilburg School of Economics and Management. Hij is ook als senior research fellow verbonden aan het Planbureau voor de Leefomgeving. Vollebergh is één van de schrijvers van het rapport Afschaffing fossiele-energiesubsidies: eerder een hersenkraker dan een no-brainer.
Heleen de Coninck is hoogleraar Socio-Technische Innovatie en Klimaatverandering aan de TU Eindhoven en plaatsvervangend voorzitter van de Wetenschappelijke Klimaatraad. Zij doet onderzoek naar internationaal klimaatbeleid en was coordinating lead author van het IPCC special report on global warming of 1,5C.
Chris Julien is wetenschapsfilosoof, auteur en een van de denkkrachten achter Extinction Rebellion Nederland. Als promovendus bij de Universiteit Utrecht doet hij onderzoek naar Ecological Governance: Deep Adaptation Machines.