Strategische kennisverwerving voor de bestuurlijke en ambtelijke top.

Fossiele subsidies afschaffen: no-brainer?

featured image

Van alle klimaatmaatregelen lijkt de afschaffing van subsidies op fossiele brandstoffen één van de meest voor de hand liggende en de eenvoudigste. Tegelijkertijd stellen experts dat dit bijzonder moeilijk is en misschien juist de energietransitie kan vertragen. Wat zijn fossiele subsidies? Wat is de omvang van zulke subsidies in Nederland? Wat zou er gebeuren als we ze afschaffen? Het Nederlands Gesprek Centrum organiseerde er een avond over bij debatcentrum Arminius in Rotterdam, met onderzoekers, beleidsmakers, politici en activisten.

Met sprekers:

Herman Vollebergh is hoogleraar Empirische Belastingeconomie bij het Fiscaal Instituut Tilburg en bijzonder hoogleraar Economie en Milieubeleid bij de Tilburg School of Economics and Management. Hij is ook als senior research fellow verbonden aan het Planbureau voor de Leefomgeving. Vollebergh is één van de schrijvers van het rapport Afschaffing fossiele-energiesubsidies: eerder een hersenkraker dan een no-brainer.

Heleen de Coninck is hoogleraar Socio-Technische Innovatie en Klimaatverandering aan de TU Eindhoven en plaatsvervangend voorzitter van de Wetenschappelijke Klimaatraad. Zij doet onderzoek naar internationaal klimaatbeleid en was coordinating lead author van het IPCC special report on global warming of 1,5C.

Chris Julien is wetenschapsfilosoof, auteur en een van de denkkrachten achter Extinction Rebellion Nederland. Als promovendus bij de Universiteit Utrecht doet hij onderzoek naar Ecological Governance: Deep Adaptation Machines.

Suzanne Kröger is Tweede Kamerlid voor GroenLinks en woordvoerder Klimaat en Energie.

Helaas moest Silvio Erkens, Tweede Kamerlid voor de VVD en woordvoerder Klimaat en Energie, zijn deelname aan het debat door persoonlijke omstandigheden kort van tevoren afzeggen.

Gespreksleiders waren Robert Dur en Huub Brouwer.
Foto’s van Cottonvisuals.

Gerelateerd

Limitarisme: Een bovengrens voor rijkdom

De kloof tussen arm en rijk neemt almaar toe. Wereldwijd is driekwart van alle rijkdom in handen van een klein groepje miljardairs. Dat is moreel niet verdedigbaar, vindt politiek filosoof Ingrid Robeyns. In Limitarisme legt ze uit waarom er een limiet moet komen aan de buitensporige welvaart van de allerrijksten. Ongelijkheid vormt een gevaar voor […]

Zijn ‘commons’ een oplossing voor falen van overheid en markt?

27 juni 2023, debatpodium Arminius.  Hoe regelen we de samenleving het beste? Op zowel ‘de markt’ als de overheid is veel kritiek. Daarom is er de laatste jaren steeds meer aandacht voor een derde weg, de zogenoemde ‘commons’. Dit zijn goederen of middelen die in gezamenlijk bezit zijn van gebruikers. Bijvoorbeeld zonnepanelen voor de buurt, […]

Effectief Altruïsme met Rutger Bregman

2 maart 2023, debatpodium Arminius. Hoe kun jij de wereld het beste iets beter maken? De snelgroeiende beweging van ‘effectief altruïsme’ onderzoekt hoe jij het meest effectief ‘goed’ kunt doen. Aan welke organisatie kun je het beste geld geven? Waar kun jij, met jouw talenten en interesses, het beste je tijd aan besteden? In welke […]